loader

ITC, ÇÖPTEN ISI ELDE EDİYOR TOPRAKSIZ TARIMDA VERİMİ ARTTIRIYOR

Türkiye’de toplanan yaklaşık 55 bin ton evsel atığın yüzde 30’unu bertaraf ederek elektriğe dönüştüren ITC, çöplerden elde edilen atık ısıyı seralarda kullanarak tarımda yüksek verim elde ediyor.

Türkiye’nin 11 şehrinde 13 tesisi bulunan ITC’nin tesislerinde belediyeler tarafından toplanan atıklar getirilerek, mekanik ayrıştırmaya tabi tutuluyor. Organik nitelikteki atıklar çürütülerek metan gazına dönüştürülüyor ve bu gazdan elektrik enerjisi elde ediliyor. Plastik, kâğıt, ambalaj, alüminyum gibi geri dönüştürülebilen malzemeler ise preslenerek hammadde fabrikalarına gönderiliyor.

13 tesiste saatte ortalama 100 MW civarında elektrik üretimi gerçekleştirdiklerini belirten ITC Katı Atık Yönetimi İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner, ” Katı atık sahalarında çöpten elde ettikleri metan gazıyla elektrik üretimi yaparken, aynı zamanda gaz motorlarının üretmiş olduğu atık ısıyı da kurdukları seralarda topraksız tarım için kullandıklarını anlatan Öner şunları söyledi: “Seraların en büyük gider kalemi ısı. Biz bu ısıyı, atık ısıdan sağlıyoruz. Ankara Mamak’taki seramızda domates, salatalık, patlıcan, altın çilek, marul ve orkide gibi bitkilerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Hidroponik yöntemle patates tohumu üretimi yapıyoruz. Doku kültür laboratuvarı kurduk. Bu sayede genetiği ile oynamadan kendi bitkilerimizi üretiyoruz. Ayrıca dikey tarım projesi geliştirdik. Bir bitkinin gelişebilmesi için toprağa, suya, ışığa ve havaya ihtiyacı var. Toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu, gün ışığı yerine led lambalarını kullanıyoruz. Hava koşullarından bağımsız olarak verimi çok yüksek bitkisel üretim gerçekleştiriyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.